به قلم : محمد اسماعیل سعیدی
رئیس مجمع نمایندگان استان
بروز بحران در درياچه اروميه مدتي است همه اقشار مردم را به نوعي دل نگران كرده است، در چند سال اخير غفلت و بيتوجهي مسئولان و نيز مردم محلي به وضعيت نابسامان اين درياچه، آن را به معضلي جدي در كشور و منطقه تبديل كرده است.
بي ترديد درياچه اروميه و بحراني كه در آن به سر ميبرد بحراني نيست كه فقط استانهاي آذربايجان غربي و شرقي را تحت تاثير قرار داده باشد و امروز به مشكلي ملي و فراملي تبديل شده است.بهطوري كه در آخرين بازديدي كه از وضعيت ناگوار آن به عمل آمد شرايط نسبت به سال گذشته بسيار نامناسب به نظر ميآيد.
پسروي 4 متري اين درياچه و مسطح بودن آن باعث شده است مقدار آبي كه در اين درياچه موجود است فقط دريك محدوده عميق جمع شود و اين موضوع طي يك فرآيند فيزيكي باعث شده است تقريباً همه جزاير موجود در اين درياچه به خشكي گرايد، از جمله اين جزاير كه جزو جزاير ثبت شده درسازمان يونسكو به عنوان ذخيرهگاه طبيعي جهان به ثبت رسيده جزيره اسلامي به عنوان تنها جزيره مسكوني و آباد درياچه است كه از 4 طرف بهطور كامل خشك شده است.
خشك شدن اين جزاير در سايه بيتوجهي مسئولان قبلي، بيارتباط نبوده است. با كوير نمكي كه از درياچه اروميه برجاي مانده است، بلورهاي نمكي كه با شروع بادهاي موسمي به هوا ميخيزد، ايجاد وضعيت خطرناكي را در منطقه به دنبال دارد بهطوري كه در اندك زمان ميتوان آثار مخربي را كه بر حيات بشر به همراه داشته است به چشم ديد.
خشك شدن باغهای حاشيه درياچه اروميه از جمله در شمال و شمال شرق درياچه به دليل ورود بلورهاي نمك شور و لب شور شدن حدود 2400 حلقه چاه موجود در حاشيه درياچه اروميه كه در شمال و شمال شرق درياچه قرار گرفتهاند، خشكي باغهاي كشاورزي كه از اين چاهها تغذيه ميشدند. همه اين وقايع بحراني جدي براي كشاورزي و دامپروري حوزه درياچه اروميه به همراه خواهد داشت. از طرف ديگر مهاجرت روستايياني كه اقتصادشان پيش از اين بسته به درياچه اروميه بوده است، خطري جدي به شمار ميآيد.
به هر ترتيب با تأمين نشدن 7/3 ميليارد متر مكعب آب براي درياچه اروميه در سالهاي اخير، وضعيت اين درياچه بسيار نامطلوب شده و اين درياچه را به نمك سرايي براي بازي گردشگران و بازديدكنندگان تبديل كرده است.
اما با حضور دولت جديد بر مسند كارهاي اجرايي كشور و پرداختن به مسأله مهم و حياتي درياچه اروميه كه كشور را تحتالشعاع قرا ر داده است، اميد است اين معضل مورد توجه جدي مسئولان قرار بگيرد و كارگروه ويژه نجات درياچه اروميه كه توسط دولت محترم تشكيل شد بتواند با تدابير ويژه دولتمردان در مدت زمان كوتاهي تا حدودي از بحران موجود بكاهد. براين اساس بارور كردن ابرها، انتقال آب از درياي خزر و منابع آب فرامنطقهاي از جمله پيشنهاداتي است كه در سايه اجراي كارشناسي شده آن وزارت نيرو خواهد توانست در اين بخش موفق عمل كند.